2 meter närhet och avstånd - vad fann du och vad förlorade du?

Junior Residence 2021
12 oktober – 6 december
Botkyrka konsthalls entré

Under Junior Residence 2021 mötte vi sex unga konstnärer som berättade om sina erfarenheter under pandemin. Med utgångspunkt i ”2 meter närhet och avstånd” har konstnärerna i Junior Residence utforskat och gett form åt djupt personliga ämnen. Varje konstverk förmedlar en unik historia och tillsammans ger de en mångbottnad inblick i hur det är att vara ung och hantera de utmaningar som pandemin har fört med sig, men även hur det är att få nya perspektiv, och kanske upptäcka något nytt.


Lukas Malmqvist
200 dagar
12-18 oktober

Jag tillhör en riskgrupp och mitt verk handlar om min isolering som pågick i 200 dagar under pandemin. Mina gränser blev väldigt tydliga, vad jag fick och inte fick göra och röra. Min värld både krympte och expanderade och jag upplevde ensamhet men även omtanke och närhet från omvärlden.

Gellila Tadesse
Öra mot öra
19-25 oktober

Under pandemin så vistades jag mycket hemma, både med mig själv och med min familj. En period av yttre tystnad gav mig chansen att lyssna inåt och på de som är nära mig. Att höra min egen röst och lyssna på de som står nära mig har lett till att jag bättre förstår mig själv och min familj. Därför är jag tacksam att trots en svår period så har jag fått träna mig på att lyssna. Jag blev helt enkelt bättre på att prata mindre och lyssna mer. Mitt verk ”Öra mot Öra” är en uppmaning till att lyssna på sig själv och på varandra.

Jagana Oyunjargal Khasdorj
Made in China
9-15 november

Mitt konstverk är sprungen ur den rädsla jag och min familj erfarit som östasiater under pandemin, då rasismen riktad mot oss växte enormt. Särskilt drabbad blev jag när flertalet med asiatisk påbrå misshandlades i USA. Även jag och min familj har attackerats och blivit tillsagda att ”sticka hem”. Genom mitt verk ”Made in China” vill jag visa hur vi förenklas till en stereotyp, såsom klyschiga tatueringar med drakar, ätpinnar, stråhattar och porslin, som om vi inte har känslor och nyans. För att bryta det har jag valt det mest levande och köttiga av kroppsdelar hängande i kedjor. De fina skålarna och dukningen bär vårt människovärde och vilja att fortsätta hoppas och leva.

Molly Johansson
Open for Change
16-22 november

Under pandemin hittade jag min identitet. På grund av all tid jag spenderade med mig själv kunde jag utforska vad jag värderar, mina gränser, min sanning och vem jag är. Resan var utmanade och rörig, men jag kände mig inte ensam på grund av det stöd jag fick. Mitt verk består av sex stycken pelare som hjälpte mig och höll mig uppe under resans gång: mina åsikter och värderingar, min familj, musiken, kunskapen, den underbara queercomunityn, mina älskade hästar och ridningen. Slangen i verket visar min process, att jag ständigt försöker räta, stödja och balansera det röriga på min krångliga väg som ständigt är i rörelse.

Elias Ketola
Skärp dig!
23-29 november

Jag är en väldigt social person och älskar att hänga med mina kompisar. Min mamma tillhör en riskgrupp och pandemin tvingade oss till isolering. Jag fick skärpa mig för min mammas skull och sluta umgås med mina vänner. Det var en dragkamp mellan att skydda min mamma och mina kompisar som tjatade på mig…det var väldigt svårt och hårt för mig. Genom mitt verk ”Skärp dig” vill jag dela de svåra känslorna…

Hania Jan
This isn’t a stop but just a pause in your life for a break
30 november – 6 december

Konstverket är inspirerat av mitt dagliga liv där jag försöker förstå min omvärld. Det visar skärmar som skapar avstånd, men som ibland också hjälper mig att skärma av. Det uttrycker mina önskningar och drömmar om en bättre värld. Jag vill genom mitt verk hylla glada tillfällen men också visa min sorg och frustration när jag utforskar livets dualitet. Mitt allra viktigaste budskap är att få dela min sorg, min kärlek och min saknad till min älskade mormor som gick bort i Covid.


Junior Residence är ung samtidskonst i Botkyrka. Ett sommarjobb och en tre veckor lång konstvistelse där unga får möjlighet att utforska, experimentera och skapa ett eget kollektivt konstprojekt. Ett samarbete mellan Botkyrka konsthall och Mångkulturellt centrum. Under ledning av konstpedagogerna Kerstin Gezelius och Saadia Hussain.