ARKIVET: Women Narrative Spaces

6 april – 14 maj
Botkyrka konsthalls arkiv

 

Det börjar med mormors historia

Arkitekten Merve Gül Özokcu delar med sig av sin forskning och praktik i anslutning till utställningen Unfinished Histories och Fittjakökets kokbok.

Women Narrative Spaces är ett projekt som bygger på muntliga historier och minnen kopplat till mat och matlagning, och hur dessa vardagliga praktiker kan översättas till nya rum för gemenskaper. I Merves arbete, börjar hon alltid med en berättelse om sin egen mormor som belyser vikten av kunskap och gemensamhet som överförs mellan generationer i köket.

I Botkyrka konsthalls arkiv visas delar ur Merves eget pågående arkiv med intervjuer och berättelser från olika projekt runt om i Turkiet, och även i Sverige där samarbetet med Kvinna för Kvinna framåt i Fittja finns med. Och i Women Narrative Spaces online-arkiv samlas muntliga historier från de olika platserna, och bjuder in till fler att delta med egna berättelser.

Merve Gül Özokcu bor i Istanbul, Turkiet, och har arbetat i över 10 år med deltagandeprocesser. Hon är en del av kollektiven Arazi Collective och Architecture for All Association. I Turkiet har hon arbetat med återtagandet av offentliga rum (som övergivna skolor) på den turkiska landsbygden, där kvinnors deltagande och muntliga berättelser har varit centrala för att skapa nya gemensamma platser.

Under våren har Merve en vistelse på Iaspis (konstnärsnämndens internationella ateljéprogram) och samarbetar med olika aktörer, som Tensta konsthalls Kvinnocafé och Kvinna för Kvinna framåt i Fittja.

Fittjakökets kokbok är ett levande arkiv där mat och odling möter ett lokalsamhälle. Den första upplagan av kokboken släpps under hösten och samlar recept och berättelser, och nya och gamla samarbeten som vi möter i olika program.