Boksläpp och samtal med Isabel Löfgren

Onsdag 30 mars, kl 17-19 (samtalet börjar kl 17.30)
Botkyrka konsthalls arkiv

Välkommen till ett boksläpp och samtal med konstnären Isabel Löfgren som påbörjade det konstnärliga forskningsprojektet Satellitstaden i samband med en vistelse i Residence Botkyrka år 2011-2012.

Satellitstaden var ett konstprojekt som undersökte relationen mellan transnationell media, konst och gästfrihet i förorten genom de hundratals parabolerna som täckte husfasaderna på Krögarvägen i Fittja. I projektet träffade Isabel flertalet familjer i Fittja för att samtala om betydelsen av TV:n i vardagen, och i utbyte fick hushållets parabolantenn ett överdrag i neonfärg som lyste upp i området.

I boken Satellite Lifelines: Media, Art, Migration and the Crisis of Hospitality in Divided Cities (2020) går det att läsa om hela forskningsprojektet som diskuterar gästfrihet och konstnärliga praktiker inom ramen av Residence Botkyrkas program och med utgångspunkt från invånares delaktighet i platsspecifika offentliga projekt.

Dokumentation från Satellitstaden visas i anslutning till utställningen Unfinished Histories (12 mars – 27 augusti) där vi dyker ned i Residence Botkyrkas många arkiv som rymmer mer än tio år av konstnärliga processer och projekt, och bildar en pågående historia som tar sin början i en lägenhet på Krögarvägen 26 i Fittja, och vidare ut i det offentliga rummet.

Se även Satellitstadens egna Facebook-sida här.

Ett urval från arkivet, artists’ books och annat material, visas Botkyrka konsthalls arkiv och ramas in av inredningen från Residence Botkyrkas lägenhet, som konstnärerna Birger Lipinski & Laercio Redondo formgav under sin vistelse år 2011.

Residence Botkyrka är ett konstnärligt vistelseprogram i Fittja, och ett samarbete mellan Botkyrka konsthall, Mångkulturellt centrum och Botkyrkabyggen.