Ev Yapımı – Hemlagat

Av Gülbeden Kulbay
22 – 28 maj 2023
Alby Matcenter

Text från utställningen:

Välkommen till invigningen av konstverket Ev Yapımı – Hemlagat av Gülbeden Kulbay som visas under en vecka i Alby Matcenter.

Vernissage: måndag 22 maj, kl 16-18 (introduktion kl 17) , Alby Matcenter i Alby centrum.

Verket visas 22 – 28 maj under butikens öppettider.

Ev Yapımı – Hemlagat är ett videoverk i tre delar där maten som kärleksspråk skildras. Precis som fyllningen i maträtten Mantı, där vetehöljet omsluter innanmätet så har även generationer av mattraditioner burits i händerna på våra äldre kvinnor.

I början på sextiotalet kom en stor grupp män från Kulu i Turkiet till Sverige, för att arbeta i fabriker runt om i landet. Några av dessa män hamnade i Botkyrka, däribland konstnärens morfar Mehmet. Efter många års ensamhet och arbete här kom även hans fru Nazik och barnen för att påbörja ett gemensamt liv i Botkyrka. Det kom att bli en plats för många olika kulturarv att förenas, en plats full av historia och liv. Genom migrationen följde maten med som ett levande kulturarv. 

I videoverket Ev Yapımı – Hemlagat följer vi den långa process som krävs för att tillaga maträtten mantı, som blir bäraren av familjerelationer och traditioner. Det är en berättelse om det tillagade och ätbara hantverket. 

Gülbeden Kulbay (f.1981) arbetar interdisciplinärt med performance, videokonst och communitykonst. Hon utgår ofta ifrån en plats och den personliga berättelsen där ämnen som identitet, den egna kroppen och läkning. Hon beskriver sin konstnärliga process som ett befrielsearbete där ett återtagande av makt över sitt liv står i centrum. Ingen är fri förrän alla är fria!    

Programmet är en del av utställningen Matters of the heart – en resa in i konstsamlingen som lyfter Botkyrka kommuns konstsamling och visar konsten där vi möter den i vardagen.