Samtal med Emma Dominguez

Välkommen till ett samtal med konstnären Emma Dominguez om verket ”Exil” (2018) som just nu visas i utställningen Härifrån i Botkyrka konsthall.

Videoverket ”Exil” lyfter ett tillstånd av att behöva lämna den plats som format en. Den rör sig ömsint mellan höghusens fasader och mammans kropp som bär märken av ett liv.

Hur bearbetar man närhet och längtan till en plats? Vad gör man med skuldkänslorna och sorgen som uppstår när vi hittar rötter bland betongen men tvingas att lämna platsen? Det sägs att trauma går i arv, även fast vi inte upplevt exilen själva. Hur gör vi för att bli hela igen?

I samtalet vill vi kunna prata öppet om våra egna upplevelser, om den ambivalenta ”hatkärleken” för ens ort, tankar och komplexa känslor och dela med oss av våra erfarenheter om att växa upp, leva, flytta och stanna i orten.

Emma Dominguez är konstnär och aktivist, som i sin konst ofta tar avstamp i ett ifrågasättande av maktstrukturer och vilka som får synas, höras och ta plats i våra gemensamma rum. Återkommande teman är förorten som hon är uppvuxen i, och rätten att få berätta och nyansera narrativen om en plats  inifrån.

Samtalet börjar kl 18 men kom tidigare och se hela utställningen, vi bjuder på dryck och något att äta från kl 17.30.

Emma Dominguez: www.emmadominguez.com

Utställningen Härifrån väver samman berättelser om en plats och visar verk av Emma Dominguez, Ricard Estay, Juanma González, Rudy Loewe och They Are Here. Härifrån pågår till den 14 september i Botkyrka konsthall. 

 

Foto: Maryam Dinar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stillbild av videoverket ”Exil”. Foto: Hanna Ukura