Fittja Open 2012 - Skörda!

Stadsodling, matperformances och miljöaktivism 

Vad händer när konstnärliga processer möter en plats och dess kök? När övergivna möbler från kontor och loppisar omformuleras av arkitekter och designers? Och när gästande curatorer och besökare bjuds in att förädla och förändra ett konstprojekt initierat av ett antal konstnärsgrupper från flera olika länder? 

Konstnärsgruppen Kultivator bjöds in för att arbeta med guerillakompostering, konstnärsgruppen Symbiolab att experimentera med mat och deltagande och mat- och konstkollektivet Open Restaurant att skapa ett kafé och en mötesplats för både publik och andra deltagande konstnärer, curatorer, arkitekter, designers och miljöaktivister.  

Inom Open Café testades och presenterades idéer för en bred allmänhet; Botkyrkas koloniföreningar, konstnärer och skolelever – möttes och samarbetade inom Open Café från och med vernissagen till och med utställningens slut. Gruppen odlade och skördade, diskuterade och drömde om det offentliga rummet i Botkyrka.

Programmet:

OPEN CAFÉ. OPENrestaurant, Kultivator, Marjetica Potrč & Konsthögskolan i Hamburg (HFBK) och Kungl. Konsthögskolan.
Lägenheten för Botkyrka Residence transformeras till ett café och en mötesplats för provsmakningar och utbyten av berättelser rörande mat, seder och bruk.

SYMBIOLAB CRÊPESLOPP
Julia Adzuki och Patrick Dallard. Ett mobilt växthus och en crêpesvagn utforskar det ekologiska kretsloppet. Ta del i den interaktiva processen där du kan göra din egen juice, smaka på crêpes och låta fiskar mumsa på död hud från dina händer.

IMMIGRANT GARDEN, intill kolonilotterna.
Kalle Hamm och Dzamil Kamanga. En samling dekorativa och användbara växter som tagit sig till Sverige under de senaste århundranden. Plantorna ses som en naturlig del av den svenska faunan men kommer från jordens alla hörn, och få känner till deras ursprung. 

JUNIOR RESIDENCE, intill kolonilotterna mot Fittja Äng
För första gången tar barnen plats i Fittja Open, med verk skapade under ett fyradagars läger i augusti. Under ledning av Kerstin Gezelius och Erik Annerborn har tolv personer i åldrarna 7-12 år skapat en rad fantastiska alster, både av och i naturen.

DREAMS’ TIME CAPSULE, Fittja Äng nedanför Mångkulturellt Centrum. Eva Frappicini, curerat av Elisa Tosoni i samarbete med Arkitekturmuseet och Magnus Ericson. En samling berättelser om drömmar! I en uppblåsbar kapsel samlas och arkiveras besökarnas berättelser om sina drömmar. I det undersökande projektet reser konstnären med kapseln runt till olika platser på jorden och skapar ett ljudarkiv av drömberättelser. 

MULTICULTURALISM IS DEAD, VIVA THE MULTICULTURAL, Mångkulturellt Centrum & Sergels torg. Behzad Khosravi. 

SATELLITSTADEN, runtom i Fittja, Isabel Löfgren.

KONSTNÄRER & MEDVERKANDE: Julia Adzuki, Katja Aglert, Parasto Backman, Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans, Kultivator, The New Beauty Council och Tillväxt, OPENrestaurant, Marjetica Potrč och Konsthögskolan i Hamburg (HFBK); Konsthögskolan i Hamburg (HFBK): Bernhard Niklaas Karger, Till Richter, Nuriye Elizabeth Tohermes, William Schwartz, Julia Anna Suwalski, Johanna Padge, Mai Shirato och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm;  Ami Kohora, Venus Sabetkar, Samantha Louise Michel, Anna Kinbom, Carola Grahn, Annette Felleson och Amanda Newall. Antonio Scarponi, SymbioLab, Behzad Khosravi, Kalle Hamm & Dzamil Kamanger, Isabel Löfgren, Minna Henriksson & Sezgin Boynik, Gabi Jimenéz, Marita Muukkonen, Ivor Stodolsky, Junior residence och Arkitekturmuseets Projektrum presenterar Eva Frappicini, curerat av Elisa Tosoni. 

CURATORER: Po Hagström, Katrin Behdjou Söderlund, Joanna Sandell 

PRODUCENT: Anneli Bäckman 

CURATOR FÖR PROGRAM & PEDAGOGIK: Miriam Andersson Blecher 

SAMARBETEN: Mångkulturellt centrum, Arkitekturmuseet, Kungl. Konsthögskolan, Konsthögskolan i Hamburg (HFBK), Botkyrkabyggen och Verdandi