Hus, hem, huslighet

I utställningen Hus, hem, huslighet, letar Małgorzata Markiewicz efter en ny definition av platsen vi bor på och kallar vårt hem. 

I husets många skikt ryms, förutom arkitekturen, omgivningens sociala och ekonomiska förhållanden. Małgorzata intresserar sig för huset som byggnad, hemmet som ett sinnestillstånd och själva processen över hur ett hem blir till. Och den återkommande frågan är: Vad betyder hem för dig?

Małgorzata skapade ett par storskaliga installationer för utställningsrummet i Botkyrka konsthall som besökarna uppmanades att cirkulera kring och träda igenom. 

I utställningen visades även klädkollektionen Take me and wear me outside, en gå-bort-klänning som har tagit formen av ett bärbart hem. Plaggen är producerade i samarbete med Botkyrka KvinnoResursCentrum.

Den rumänska författaren Aglaja Veteranyi har gett inspiration till verket House, Home, Domesticity där en berättelse om att vara hemma i en hemlöshet vävts in i ett textilt stycke.

Małgorzata Markiewicz bor och verkar i Kraków, Polen. Under mars-maj 2013 vistades hon i Fittja och medverkande i programmet för Residence Botkyrka. Bland Małgorzatas verk finns skulpturer, objekt, fotografier och installationer. Hennes verk bygger på dubbeltydighet och ambivalens, och bryter med det trygga och behagliga.

Läs mer på konstnärens hemsida: http://www.malgorzatamarkiewicz.com/

Utställningen gjordes i samarbete med:
Polska institutet i Stockholm
Botkyrka KvinnoResursCenter

CURATORER:
Joanna Sandell
Anneli Bäckman