Dream Team take-over av Fittjapaviljongen i Venedig

Inom ramen av Botkyrka konsthalls medverkande i Venedig biennalen med ”Fittjapaviljongen” reste ungdomarna från Junior Residence 2014 till Italien för att också dem medverka med sina idéer och skapande.

Junior Residence startade 2013 som ett sommarjobb för ungdomar i Botkyrka. I 2014 upplaga så var Junior Residence ett program av och med fem ungdomar som arbetade med att synliggöra sina röster i Botkyrkas offentliga rum och ute i världen.

I Venedig arbetade ungdomarna med att bland annat smycka paviljongen, utforska och experimentera, samt möta och samtala om konsten.

 


Botkyrka konsthall medverkade i den 14:e internationella arkitekturbiennalen i Venedig med ”Fittjapaviljongen” – ett projekt som gick ut på att omvärdera kvalitéer i de svenska miljonprogrammen genom att lyfta konstnärer och arkitekters undersökningar som ägt rum i Residence Botkyrka.

Ungdomarna från Junior Residence fick möjlighet att åka till Italien för att dela med sig av sina berättelser. Gruppen påbörjade sitt arbete i Fittja för att genom sina sinnen hämta in ny kunskap om området och ta det till en annan plats.

Under tre dagar i Venedig skulle Junior Residence guida besökare i Fittjapaviljongen men det slutade med att gruppen tog över den byggmodell över en standardlägenhet i Fittja som stod i paviljongens trädgård, och gjorde den till sin. De diskuterade, målade och markerade sin plats på den internationella konstscenen.

”Fittjapaviljongen” presenterades i Serra dei Giardini och i Cini-Venier Naval Institute, Venedig, 7 juni – 7 september 2014.

Gustav Andersson
Ruhat Abdulla
Rumeysa Alici
Sara Rassolie
Tova Edin