Konstfestival & Loppis

Under en dag aktiverades Fittja torg med loppis, konstprojekt, fotoutställningar, performance, prova på-aktiviteter, smakupplevelser, en akrobatisk och visuell workshop och ett stort interaktivt brädspel som ställdes ut i Fittja torg. Gästcurator var Abir Boukhari från Syrien.  

Botkyrka konsthall arrangerar vartannat år den Nya biennalen fram till dess att den nya konsthallen finns på plats i Fittja under våren 2019. Vi undersöker hur en konstinstitution kan formas utifrån en plats och de möten som uppstår. Den första upplagan ägde rum i samband med att Fittjaköket, den första konstcontainern, anlände hösten 2014.  

Program:

Loppmarknad
En plats för möten, berättelser och återvunna minnen. Fittjabor och föreningar sålde second hand-kläder, föremål, konsthantverk och annat smått och gott.

Neda Razavipour (Teheran)
I konstprojektet Halvföremål frågar Neda oss om vi kan tänka oss att lämna över våra trasiga föremål, de oanvändbara, icke-funktionsdugliga men som vi ändå håller kära? Hon bjöd in besökarna för att samtala och lämna in sina förbrukade minnessaker. Det blev en stund av återupplivad nostalgi för att sen undersöka om föremålen kunde få en ny funktion, som en del av ett konstverk. 

Mattan / Verdandi
Zeliha Agrali och Esme Bulduk är två kvinnor på Verdandi som tillverkar handknutna mattor till försäljning. På festivalen kunde man se hur mattorna knyts och om man ville, beställa sin egen matta. 

Ayhan Aydin & Josefin Vargö (Botkyrka/Stockholm)
Variation – vad är skillnaden? Ayhan och Josefin bjöd på en smakupplevelse som utgick från hur ett livsmedel kan smaka beroende på hur det har framställts. Tanken var att prova olika variationer och komma i kontakt med grundsmakerna. 

Junior Residence
Varje sommar får en grupp unga Botkyrkabor möjligheten att jobba med ett konstprojekt i Botkyrka konsthall. 2016 tog sig gruppen an ”spelet” som form och idé, vilket resulterade i det överdimensionerade och interaktiva brädspelet VI SPELAR ROLL.  

Sepidar Hosseini (Stockholm)
Affischen för Konstfestivalen & Loppisen är ett resultat av en kollektiv brainstorm kring Fittjas grafiska profil. Under två varma sommardagar workshopade Luca, Lejla, Mariana, Aida, Emilie och Sepidar som är grafisk formgivare. 

Madiha Saeed (Botkyrka)
Madiha gjorde en “takeover” av vårt instagramflödet inför #FittjaKonstFest #NyaBiennalen. Hon deltog även med en fotoinstallation på Fittja torg.

Luca Garuski (Botkyrka)
Luca är fotograf med bas i Fittja som skildrat vardagen i sin närmiljö i Botkyrka.  

Färgsättarna (Botkyrka)
Det kreativa kollektivet Färgsättarna består av unga Botkyrka-konstnärer som jobbar med urbana uttryck i Botkyrka konsthalls verksamhet. I festivalen dök de upp i olika sammanhang: dokumenterade, skapade visuell inramning och höll i en målar-workshop för barn där paraplyer blir till konstverk.

Breeze Yoko (Kapstaden)
Den som har gått förbi Fittjaköket kan inte ha missat det färgstarka mönstret som pryder baksidan. Breeze ägnade några kalla novemberdagar till att måla Fittjakökets baksida, inspirerad av den Afrikanska Nguni-traditionen, som en del av hans vistelse i Residence Botkyrka.

Leire Mesa & Marta Gil (Botkyrka)
Konstkollektivet från Alby med rötter i Spanien och Baskien skapade konst med kroppens rörelser och visuella uttryck. I workshopen TWIST & SAW fick deltagare vara med om att utmana sina gränser i trapetsen, måla och skapa en kollektiv installation ackompanjerade av live-musik.

TEAM
Miriam Andersson Blecher, Konsthallschef
Abir Boukhari, gästcurator
Anneli Bäckman, Curator
Kerstin Gezelius, Konstpedagog
Saadia Hussain, Konstpedagog
Mikael Nyström, Urban konst
Karim El-Harrak, Koordinator
Rumeysa Alici, Värd
Sofia Lundin, Värd
Emilie Magnusson, Assistent
Aida Mokhtari, Assistent
Patrick Dallard, Utställningsdesign

SAMARBETEN
Mångkulturell centrum i Fittja
Botkyrkabyggen
Iaspis