Bullying History: Working with Archives, Fact, Fiction and Urban Legends

Konstnärssamtal med Seher Uysal
Tisdag 24 maj, kl 18–19 i Botkyrka konsthall


Curatorerna Abir Boukhari & Anneli Bäckman gör en visning av utställningen kl 17.30
Samtal och visning sker på engelska.

 

Välkommen till ett samtal med konstnären Seher Uysal i anslutning till utställningen Unfinished Histories. I samtalet “Bullying History: Working with Archives, Fact, Fiction and Urban Legends” tar sig konstnären an händelser som är omtvistade och öppna för tolkningar.  

Sehers konstnärliga arbete rymmer mikrohistorier, muntliga berättelser och arkivmaterial som har hamnat utanför historieböckerna och de officiella historieskrivningarna, men samtidigt lämnat ett avtryck i folks minnen. Här är historia inte något som endast skrivs av segrarna utan framför allt av vanliga människor, den kan till synes upprepas eller röra sig i cirklar och påverkas av politisk agenda, nationens känslor eller bara enkla missförstånd. Den kan spåras i arkiven men aldrig helt och fullt förstås.  

I Unfinished Histories visas Sehers videoinstallation ”Loosely based on real events” (2018) som tar avstamp i en legendariskt kall vinter år 1954 då Bosporen i Istanbul frös till is och enligt det kollektiva minnet möjliggjorde för folk att kunna gå tvärs över sundet till andra sidan. Genom arkivmaterial och berättelser undersöker konstnären hur hörsägen som cirkulerade på den tiden än idag påverkar minnet av en plats.

Seher Uysal är konstnär och forskare med bas i Istanbul, Turkiet. Hon har en PhD i konst från Kocaeliuniversitetet från 2014. I hennes konstnärliga arbete lyfts vardagliga fenomen som präglats av historiska eller kulturella förhållanden. Seher har en vistelse i Residence Botkyrkas program i maj.  

Läs mer om utställningen Unfinished Histories som visar verk av Ulla West, Matti Aikio och Filippa Arrias, här: https://www.botkyrkakonsthall.se/evenemang/unfinished-histories/
OSA gärna i FB-eventet: https://fb.me/e/1VmLi8mQi