Den 13 december en av årets mörkaste dagar och när julhandeln drar igång på allvar, öppnade en grupputställning som bjöd in till en reflektion om konsumtion, överflöd och återvinning, i kombination med mystik och religiösa symboler.
Konstnärerna Dilomprizulike (Nigeria), Valeria Montti Colque (Sverige) och Marcus Mårtenson (Sverige) möts i utställningen La Tierra Salvaje, ett spanskt uttryck för vildmark, ’den rovaktiga världen’. Gemensamt för konstnärerna är att de arbetar med insamlat material – alltifrån kläder och möbler till trasiga leksaker. Vad som annars skulle ha slängts blir på Botkyrka Konsthall grunden till ett samarbete ur vilket egensinniga gestalter och en performance växer fram. ”Det vi gör här är att inspirera, inte manipulera”
Program och pedagogik under utställningen:
Ge-och-få butiken
Byt bort ett par skor till någon som går och handlar åt dig, eller parfymen du tröttnat på mot överbliven målarfärg. Putsa fönster mot att skotta snö. Alla har vi något att ge och få av varandra. Ge-och-få butiken är en alternativ museishop.
Författarsamtal: Den rovaktiga världen – återvinning, klimat, och ekonomi.
– Föredrag med Mattias Hagberg, journalist och författare till boken ”Skräp” – ett oroande reportage om avfall och shopping, miljö och begär.
– ”Det finns inga gränser för vad jag kan göra”, 2008 Kortfilm av Richard Dinter och Magdalena Dziurlikowska. Efter filmen hölls ett samtal med Richard Dinter, radioproducent, filmare, bloggare och poet.
– Rapport från sopornas planet: Författaren Stefan Jonsson och fotografen Johan Sundgren talade om globalisering och återvinning och visar bilder från sopstationen Milpilas Cuernavaca i Mexico.
Workshop med Retoy
Under sista helgen med utställningen har vi julgransplundring. Vi har bjudit in Retoys pedagog Saadia Hussain att göra konst av skrot tillsammans med besökande barn.
Curatorer: Miriam Blecher Andersson, Johanna Molvin, Joanna Sandell
Pedagog: Kerstin Gezelius