Memory for Forgetfulness

Med Afrang Nordlöf Malekian och Cristian Quinteros Soto
25 mars, kl 14–16
Tumba bibliotek

Välkomna till invigningen av verken ”Memory for Forgetfulness” och ”Dinner Recipe” på Tumba bibliotek av konstnärerna Afrang Nordlöf Malekian och Cristian Quinteros Soto, del av programmet för utställningen Matters of the heart.

Vi bjuder in till en gemensam lunch där konstnärerna berättar om verken – 50 år efter statskuppen i Chile.

kl 14.00 Completos – gemensam matlagning och lunch.kl 14.30 Invigning och presentation av Anneli Bäckman, curator och Miriam Andersson-Blecher, konsthallschef på Botkyrka konsthall samt Pethra Öster, verksamhetsutvecklare på Tumba bibliotek.14.45 Presentation av verken Memory for Forgetfulness och Dinner Recipe av konstnärerna Afrang Nordlöf Malekian och Cristian Quinteros Soto.

 

Konstnärerna Afrang Nordlöf Malekian och Cristian Quinteros Soto samarbetar kring frågor om omsorg och förvaltning av minnen i diasporan. Genom arkivmaterial, filmer och middagsbjudningar, undersöker de hur politiska rörelser i exil är sammanvävda och organiserade, samt hur vi i diasporan ärver en genera­tions politiska kamper.

Memory for Forgetfulness
Fotografi, 220×124 cm, 2022

Många släktingar och vänner till de som vilar i Memorial del Detenido Desaparecido y Ejecutado Político (Minnesmärke över de politiskt fängslade, försvunna och avrättade) i Santiago, Chile, lever inte längre i landet eftersom de tvingades i exil under Pinochets diktatur (1973-1989). Cristian Quinteros Sotos mamma Margarita Soto, som syns i fotografiet, känner många av dem. Hon lägger nejlikor vid deras släktingar och vänners gravar när hon besöker platsen. Sedan tar hon en bild på blomman och graven för att skicka till dem. På samma sätt skickar hennes vänner och släktingar en bild på en nejlika framför hennes morfars grav, Hernán Soto Gálvez, när de är på besök i Chile. Den röda nejlikan är likt de människorna som begravts i minnesmärket en kollektiv symbol för kampen för revolutionär frihet men även ett motgift mot glömskan. Genom att lämna blommor och dokumentera detta ihågkommer man kuppen samt släktingars och vänners öden.


Dinner Recipe

Tryck på fyra språk, A4, 2020.

Sommaren 2019 anordnade vi middagar på Krögarvägen 26 i Fittja, i Botkyrka Konsthalls residenslägenhet, för att återuppsöka historier vi bär på. För att minnas lagade vi chilensk och iransk mat som våra familjer lärt oss. Vi har skrivit ned ett recept på hur vi organiserade middagarna så att de kan återskapas någon annanstans.

Invigningen sker på svenska och engelska.