Normal'NO 

16 september – 2 december 2023
Botkyrka konsthalls arkiv 

Normal´No var ett audiovisuellt och kollektivt konstprojektet mellan konstnärer från Ukraina och Tyskland som gestaltade komplexiteten i det pågående kriget i Ukraina. Mellan den 16 september och 2 december 2023 visades det multimediala verket för första gången i Botkyrka konsthalls arkiv

 

Text från utställningen:

Olena Kryvoruchko (Kyiv, Ukraina)
Anastasiia Nakonechna (Kyiv, Ukraina)
Robin Plenio (Berlin, Tyskland)
Björn Tillmann (Mannheim, Tyskland)

Det vackra vädret och den fridfulla atmosfären är i själva verket en illusion, eftersom en stad eller by när som helst kan attackeras från luften eller från kusten.

Även om det känns absurt att tala om ”normalitet” i en tid av krig, gör människor sitt bästa för att anpassa sig till de rådande omständigheterna och ta sig an de nya utmaningarna som uppstår i vardagen. Livet ligger inte på is, det kokar. De vardagliga rutinerna i hemmet pågår som vanligt, och ta hand om familjemedlemmar, gifta sig, gå på restauranger och caféer, studera, arbeta, eller jobba som volontär och på olika sätt stötta eller verka inom militärstyrkorna – det är nästan som det var innan den fullskaliga invasionen av Ukraina som bröt ut för mer än ett och halvt år sedan.

Men kriget är alltid närvarande och finns överallt. Det gömmer sig i oron och rädslan som genomsyrar luften. Det nya normala innebär återkommande strömavbrott, och att vakna av flyglarm för att sen sitta och bevaka nyhetskanaler i lägenhetens hall i skydd mot en eventuell explosion. Eller att ta sig till en säkrare plats för skydd mot missiler eller drönarattacker. Det är som att du är fast i en oändlig rulltrappa som rör sig i riktningar bortom din kontroll, och som helt plötsligt kan stanna eller börja gå baklänges. Ett tillstånd av konstant sömnbrist och en djup känsla av oro.

Utifrån sett kan situationen i Ukraina upplevas som ett surrealistiskt datorspel. Mediekanaler lyckas sällan kommunicera de fysiska och psykiska trauman som har blivit en del av människors vardag, inte heller den känslan av apati eller PTSD som orsakas av den varaktiga oförutsägbarheten.

Om du frågar någon i Ukraina ”hur mår du?” är svaret ofta ”okej” eller för att vara mer exakt ”normal”, på ukrainska: ”нормально” [normal’no]. Idag har ordet gradvis fått betydelsen att inget är normalt.

Det audiovisuella och kollektiva konstprojektet Normal’NO har växt fram genom ett samarbete mellan konstnärer från Ukraina och Tyskland och gestaltar komplexiteten i det pågående kriget i Ukraina. Mellan den 16 september och 2 december visas multimediala verket för första gången i Botkyrka konsthalls arkiv.

 

Olena Kryvoruchko (f. 1995) är en bildkonstnär och fotograf från Kyiv i Ukraina, för närvarande baserad i Stockholm. Hennes konstnärliga praktik har främst varit inriktad på fotografi där människokroppen och intimitet varit i fokus. På senare tid har hon intresserat sig för att undersöka krigets inverkan på den mänskliga upplevelsen genom olika samarbeten och multimediaprojekt. Olena har varit residenskonstnär i Residence Botkyrka genom SWAN Emergency Residences, april-september 2023.

Anastasiia Nakonechna (f. 1998) är en bildkonstnär och fotograf baserad i Kiev, Ukraina. Hennes passion för fotografi kretsar kring människor, natur och arkitektur där hon är intresserad av samspelet mellan linjer, berättelser och karaktärer. Men sedan den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina har Anastasiia engagerat sig mer i ämnen som rör ukrainsk kultur och historia som under lång tid har varit under inflytande av rysk propaganda.

Robin Plenio (f. 1993) är en kompositör, performance- och mediekonstnär som bor och verkar i Hamburg och Berlin, Tyskland. Hans performance och installationer utgår ofta ifrån det dokumentära och biografiska, vilka vävs samman i sceniska ljudkompositioner. Hans konstnärliga projekt är en kollaborativ och tvärvetenskaplig process som sker i olika konstellationer och där han tar rollen som kompositör, artist, programmerare, dramaturg, mediekonstnär, aktivist eller videodesigner.

Björn Tillmann (f. 1992) är en musiker, producent och ljuddesigner baserad i Mannheim, Tyskland. Han befinner sig främst i flödet av experimentell popmusik, där hans konstnärliga praktik omfattar ett brett spektrum med inspiration från ”Neue Musik” till modulära syntar, sampling och neural syntes. Han dras till intressanta ljud och olika sätt att skapa dem samtidigt som han engagerar sig i ämnen som (kulturell) identitet, transhumanism och relationen mellan människor och maskiner.

Curator: Anneli Bäckman

Utställningen är producerad genom Residence Boktyrka / Botkyrka konsthall och har fått stöd av SWAN Emergency Residences, Artist-at-Risk och Botkyrkabyggen.