Nya biennalen för konst & arkitektur i Botkyrka

När den Nya biennalen för konst och arkitektur öppnade i Botkyrka konsthall och Fittja 2014, var det med fokus på mötet mellan samtidskonst och arkitektur, på väg mot en ny konstinstitution. Botkyrka konsthall öppnade en filial i Fittja efter att i fem år drivit residensprogrammet Residence Botkyrka. Här har konstnärer och arkitekter undersökt miljonprogrammets möjligheter genom platsspecifika arbeten i Fittja under de senaste åren.

I anslutning till den internationella arkitekturbiennalen i Venedig, invigde Botkyrka konsthall Fittjapaviljongen i Venedig, där residence-konstnärer och arkitekter visat verk, idéer och modeller som sedan tog nya former under den Nya biennalen för konst & arkitektur i Botkyrka.

Botkyrka konsthalls kökscontainer blev Botkyrka konsthalls första tillägg i form av ny arkitektur i Fittja. Kökscontainern aktiverades av OPENrestaurant & Ayhan Aydin tillsammans med lokala och inbjudna aktörer. Den omarbetade containern är ritad av arkitekten Michael Orchard från Sydafrika och placerades nedanför Fittjas T-banestation mot ängen.