The Museum of Preserving City

Abir Boukhari, curator från Syrien, gästade Residence Botkyrka under våren och sommaren 2015. Hon har tillsammans med sin syster, konstnären Nisrine Boukhari, grundat AllArtNow som anses vara det första samtidskonstcentret i Syrien.

I projektet ”The Museum of Preserving City” undersökte hon stadens många lager av betydelser, dess historia och minne. Varje stad har sin egen berättelse, skapad av dess invånare och filtrerad av deras verklighet. Vardaglig kamp, smärta, drömmar och framtidshopp. 

Berättelsen är fokuserad på Damaskus, staden som sägs vara en av de äldsta städerna i världen. Det var här Abir föddes, växte upp och levde med hennes familj. Hon betraktade stadens många skiftningar tills kriget gjorde det omöjligt att stanna kvar. 

I projektet visas konstverk som på olika sätt berör stadens förflutna, nära historia, nutid och visioner för framtiden. Abir är intresserad av att bygga upp ett arkiv av konstnärliga skildringar av staden. Arkivet innehåller konstverk i olika media, skapade av konstnärer som upplevt staden. Det konceptuella konstarkivet ger en möjlighet för den som är intresserad att få ta del av staden genom konstnärernas perspektiv innan och under kriget. 

”The Museum of Preserving City” tog formen av olika konsthändelser (utställningar, samtal, workshops, etc.) som ville lyfta frågor som: kommer vi att kunna ta del i uppbyggnaden av vår förstörda stad och fragmenterade samhälle som genomlider det mest fasansfulla krig i vår moderna historia? Kommer vi att kunna rädda den rika mångfalden som präglat Syriens kultur? Kan vi alla delta i en fredsprocess där konsten och dess sociopolitiska kraft kan få ta plats? ”The Museum of Preserving City” vill dela staden med världen och uppmana andra att fortsätta ha den i sina tankar. 

KONSTNÄRER
Amer Akel
Barbara Caveng
Maha Shahin
Michael Windle
Mahmoud Dayoub
Muhammad Ali
Nisrine Boukhari

Curator: Abir Boukhari.
I samarbete med: Botkyrka konsthall/Residence Botkyrka och CuratorLab, Konstfack.