Fittjaköket

Fittjaköket är en mötesplats för mat och konst i alla dess former!

Du hittar köket i entrén till Botkyrka konsthall och Fittja bibliotek. Här kan konstnärer, kockar, föreningar och andra bjuda in till olika workshops, program och gemensamma måltider.

Fittjaköket började som ett konstnärligt projekt i Residence Botkyrkas lägenhet på Krögarvägen 26 där gästande konstnärer och boende i Fittja utbytte tankar kring lokal matekologi, odling och drömmar om framtiden. Under åren 2014 – 2018 uppstod köket i ett par omarbetade fraktcontainrarna intill Fittjas t-banestation. Den tillfälliga plattformen var även en del av Botkyrka konsthalls resa mot en ny konsthall i Fittja. Ett konstlaboratrium att testa nya idéer i, och ett kök för konstnärer och lokalsamhälle att mötas i. Under fem sommarsäsonger arrangerades olika projekt och festivaler som; den Nya biennalen för konst & arkitektur i Botkyrka, Fittja Open, Fittjafestivalen och Fittja mat & konst.

Konstnärliga samarbeten har varit drivkraften i kökets många utformningar och tillskott. I dag finns även en utomhusugn för brödbak och inte minst odlingen Kulturens mamma. Tillsammans med Fittjaköket ingår dessa i ett större kretslopp av samtal, kreativitet och kunskapsutbyten kring matens betydelse i våra liv, hållbarhet och relationen till en plats.

I Fittjakökets kokbok samlas recept och berättelser från Botkyrka konsthalls och Residence Botkyrkas program som lyfter ett gränsöverskridande fält kopplat till konst, mat och odling i relation till ett lokalsamhälle. Det är ett levande arkiv som synliggörs online och i tryckt format. Den första upplagan släpps i bokform genom Labyrint Press under våren 2024.

Foto 1: Cristian Quinteros SotoFörflyttning genom måltiden”, performance och workshop under Fittja, mat & konst i Botkyrka konsthall, 2019.

Foto 2: Shiva Anoushirvani ”Taste of Memory”, inspelning av videoverk under utställningen MAMI : AMA : MÖDRAR, 2021.

Foto 3: Harun Morrison, jamaikansk matlagning och provsmakning i Fittjaköket, 2024.