Konsten är inte i krig!

Men konstnärer i både Ukraina, Belarus och Ryssland drabbas nu av det krig som pågår.

Vi från nätverket Klister önskar uppmärksamma det svåra läge som konstinstitutioner, konstnärer och konsten hamnat i genom Putins oprovocerade angrepp och invasion av Ukraina. Detta är inte bara ett angrepp på det demokratiska landet Ukraina utan även ett angrepp mot demokratins förespråkare i Ryssland och dess lydstat Belarus. Därför är det viktigt att vi nu stöttar alla som tvingats på flykt, alla vars röster tystats och alla som fortfarande vågar och kan säga ifrån. Vi från Klisters sida gör nu en kraftsamling för att se över hur vi som nätverk kan ta en aktiv roll i rådande situation, både genom akuta åtgärder och genom ett långsiktigt arbete framåt.

Vi ser detta ställningstagande som en del av ett större samtal och arbete om hur vi kan organisera oss och ge stöd när konstnärer och kulturaktörer hotas eller tvingas på flykt.

Vi vill belysa bilden av museum och konsthallars roll i samhället idag som en mångfacetterad plattform där vi kan mötas, lyfta och engagera i frågor om yttrandefrihet och demokrati.

Konsten/kulturen är demokratins immunförsvar och alla konstens röster behövs, speciellt nu!

———————————————————–

Botkyrka konsthall är en del av KLISTER – ett rikstäckande nätverk för små och medelstora samtidskonstinstitutioner i Sverige. Nätverket startades upp 2011, och vill belysa dessa samtidskonstinstitutioners funktion i samhället.

Klisters medlemmar är Alingsås konsthallBildmuseet i Umeå, Borås konstmuseumBotkyrka KonsthallGävle KonstcentrumGöteborgs KonsthallKalmar konstmuseumKonsthall C i Hökarängen, Konsthallen Bohusläns museumKonsthallen i Haninge kulturhusKulturens Hus i Luleå, Lunds konsthallMalmö konstmuseumMAN-Museum Anna Nordlander i Skellefteå, Marabouparken konsthall i Sundbyberg, Nässjö KonsthallRöda Sten Konsthall i Göteborg, Signal i Malmö, Skövde kulturhusTensta konsthall, Örebro konsthall, Index – The Swedish Contemporary Art Foundation.