Leila El Harfaoui

Förstaårsstudent i det femåriga programmet Fri Konst på Kungl. Konsthögskolan och vice ordförande i den ideella föreningen Stockholm Makerspace. 
 
”Tidigare har jag i min konst närmat mig frågor om demokrati, teknologi och AI. Nu jobbar jag med att använda olika medium för att uttrycka mina tankar, visioner och tolka händelser i vår omvärld. 
 
Mitt bidrag till Mami : Ama : Mödrar är en berättelse om min mammas mödosamma resa som patient i den svenska sjukvården. Hon är en stolt akademikerskolad kvinna som hade stora förhoppningar om livet i Sverige men som fastnade i den svenska sjukvårdens virvlar. Tunga städjobb ledde till förslitningsskador och kontakt med den svenska vårdapparatenLägg därtill språksvårigheterutanförskap och främlingsfientlighet och resultatet blev 40 år av otydlig och okoordinerad medicinering med en kedja av biverkningar som behandlades med nya mediciner… 
 
Mamma blev fånge i vårdspiralen 
 
Min berättelse illustreras med tre verk:  
1. ”Sjukvårdens fånge” – Skulptur på desperat kvinna som fastnat i vårdspiralen
2. ”The Doctor” – Oljemålning, ett fiktivt porträtt av mammas gamla husläkare  
3. ”Fråga Doktorn” – Ett digitalt interaktivt verk där besökaren kan samtala med en läkare och få ”goda råd.” 


 

Leila El Harfaoui är konstnär och läser vid det femåriga programmet Fri konst på Kungl. Konsthögskolan. I sitt konstnärliga arbete närmar sig El Harfaoui frågor som demokrati, artificiell intelligens och teknologi.