Tarek Zaki, Utan titel

I korsningen Hågelbyleden / Albyvägen står en skulpturgrupp i betong som påminner om en stad. Konstverket ”Utan titel”, är ett enprocentsuppdrag, skapat av den egyptiske konstnären Tarek Zaki och stod färdigt 2014. Tarek Zaki har länge arbetat mycket utifrån teman som rör platsers historia men också arkeologi, vilket i hög grad genomsyrar konstverket i Alby.

Tarek Zaki vistades vid ett flertal tillfällen i Residence Botkyrka (https://www.botkyrkakonsthall.se/residence-botkyrka/) och konstverket är ett resultat av konstnärens omfattande research kring Botkyrkas långa historia. Han inspirerades också av berättelser som han samlade in från boende under tiden han tillbringade i Fittja. Så här beskriver han själv sitt konstverk:

”Den information jag samlade in i form av möten och egen research resulterade i en samling av berättelser och bilder från stenåldern, järnålder och vikingatiden fram till dagens miljonprogram. Min konstnärliga gestaltning är ett resultat av allt det material jag samlat in och de olika historiska lager som finns att finna i Botkyrka och platsen kring Hågelbyleden. Dagens bostadshus, hus från stenåldern, pilspetsar, verkstäder då och idag, transportmedel i form av båtar har inspirerat mig. Resultatet har blivit en skulpturgrupp i betong som är slumpmässigt arrangerad, utan hänsyn till tidslinjer, en stad i miniatyr.”

© Tarek Zaki / Bildupphovsrätt (2020) Foto: Botkyrka konsthall