Nada Ali skapar nytt konstverk till Fittja centrum

Fittja torg står inför en omfattande renovering och i våras fick konstnären Nada Ali uppdraget att skapa ett konstverk till det nya torget. Målsättningen är att konstverket ska bidra till gemenskap på torget, att det ska stärka platsens identitet och historia men framför allt att Fittjaborna ska känna en stolthet över platsen.

Under 2024 kommer Botkyrka konsthall att presentera hennes konstnärskap och efter sommaren invigs konstverket ”Untitled” på nya Fittja torg, något som vi ser väldigt mycket fram emot.

 

En liten intervju med Nada Ali

Berätta mer om bakgrunden till ditt verk, hur tänkte du kring relationen mellan konstverket och platsen?

Efter att ha tillbringat mycket tid i Fittja och på torget så kände jag starkt att jag ville att himlen och horisonten skulle förbindas med konstverket genom reflekterande ytor. Jag vill skapa något som är föränderligt och som leder betraktarens blick åt olika håll. Konstverket är en skulptur i flera delar och jag vill att de som upplever verket både ska sträcka sig upp, böja sig nedåt och röra sig runt och mellan de olika skulpturerna. Man kan interagera med konsten på olika sätt.

Jag kände tidigt att jag ville aktivera platsen men funderade länge på hur. Till slut slog det mig att jag skulle utgå från barn och de lekklossar som nästan alla barn har en relation till. Jag bestämde mig för att skala upp den formen och skapa block (klossar) i granit för att på så sätt bygga en komposition. Konstverket blir en sammanblandning av barndomens kreativitet och det urbana landskapet.

Under hösten träffade jag Fittjabor och pratade med dem om vad det är som gör att en plats blir hemma och de samtalen gav mig både perspektiv och berättelser om Fittja men också en mängd bilder som jag i sin tur har förvandlat till bronsdetaljer i verket. De här detaljerna förstärker berättelsen om platsen och ger också möjlighet till fler tolkningar av verket. Vissa inslag symboliserar också samhörighet, gemenskap och omsorg, vilket för mig representerar de element som skapar en känsla av tillhörighet på en plats.

 

Ditt konstverk har barnens perspektiv i fokus, utan att för den sakens skull vara barnsligt. Vad för känslor och tankar vill du att konstverket ska väcka?

Min ambition är att konstverket ska vara fantasieggande och väcka förundran och nostalgi. Bakgrunden är att skapa en interaktiv miljö där bekanta leksaker från barndomen överskrider sin vanliga storlek. Detta bjuder in både barn och vuxna till lek, men även till att betrakta sin omgivning på ett nytt sätt.

En annan viktig aspekt är att jag hoppas att konstverket blir en del av Fittjas gemensamma rum som en plattform för aktiviteter, snarare än bara ett konstverk att betrakta. Jag ser konstverket som en hyllning till barndomens upptäckarglädje och skaparlust, och hoppas att det öppnar för samtal om universella teman om minnen, barndomen och inte minst de mer komplexa känslor och erfarenheter som hör barndomen till.