Drottningen och presidentfrun träffade unga konstnärer från Botkyrka

Botkyrka Konsthall deltog i en träff på Moderna museet där Drottning Silvia, Fru Macron och kulturminister Parisa Liljestrand närvarade för att uppleva och diskutera svensk konst, i samband med det officiella besöket från Frankrike i Sverige.

En delegation av unga konstnärer från Ateljé BK i Botkyrka, tillsammans med Miriam Andersson-Blecher, konsthallschef på Botkyrka konsthall, Mikael Nyström, projektledare för Ateljé BK och Färgsättarna, samt Mini Davarasl, curator, deltog i mötet.

De unga konstnärerna fick möjlighet att presentera sina verk för drottningen och den franska presidentfrun i museets Ateljé. Där hade de även en möjlighet att diskutera och dela tankar om sitt skapande.

Linnea Ahlse kommenterar entusiastiskt: ”Det var en otroligt rolig upplevelse. Både Fru Macron och drottningen verkade verkligen intresserade av vårt konstskapande.”

”Jag diskuterade min målning med Fru Macron, och både hon och hennes tolk frågade mig om inspirationen bakom mitt konstverk”, berättar Oynjargal ”Jagana” Khasdorj.

Mikael Nyström, som arbetar med Ung konst på Botkyrka konsthall, berättar att mötet kändes väldigt genuint för de unga. Han noterar att drottningen, presidentfrun och kulturministern visade stort engagemang för att prata och lyssna på de unga konstnärerna.

”Alla tre ställde många frågor till konstnärerna, och de fick tid att berätta om sitt skapande. Vissa fick till och med feedback på sina målningar”, säger Mikael.

Merve Cesmeli och Linn Yu Bergström var också närvarande på Moderna Museet. Merve fångade Drottning Silvias uppmärksamhet med sin målning av en trana i japansk stil, medan Linn väckte Madame Macrons intresse med sitt porträtt av en hund.

Linn sammanfattar upplevelsen som en ”once in a lifetime experience” och uttrycker sin glädje över att ha fått vara med.

Även konsthallens chef Miriam Andersson-Blecher uttryckte sig om mötet: ” Vi är stolta över att vi fick vara del av den här träffen idag. Vi ser det som en viktig uppgift att stötta unga konstnärer och kreatörer med olika bakgrunder så att vi i framtiden kan ta del av en mångfald av perspektiv och berättelser inom konstfältet.”

De unga konstnärerna från Botkyrka representerar en del av nätverket Färgsättarna och Ateljé BK, vilka utgör en betydande del av Botkyrka Konsthalls satsning på ungas skapande och utveckling inom konstfältet.