Publikationer om offentlig konst i Botkyrka

De enprocentsuppdrag som tillkom under åren 2007 – 2012 har samlats i två publikationer, Botkyrkasmycken I och II. I dem beskrivs de olika projekten och du kan också läsa intervjuer med konstnärerna bakom varje projekt.

2013 bjöds den schweiziska konstnären Sasha Huber in att göra en konstnärlig gestaltning för äldreboendet Tornet som invigdes 2014. Huber förde in platsens och människornas historia i sitt konstverk och utgick från den fotografiska bilden. Genom att samla in Botkyrkabors familjefotografier och använda dem som förlagor till att skapa lampor till äldreboendet ville hon, i dubbel bemärkelse, kasta ljus på de rötter och identiteter som förgrenat sig och fortsätter att växa i kommunen. Konstprojektet skildras i en publikation med samma namn som titeln på den konstnärliga gestaltningen, Circles of Light.

1990 publicerades publikationen Den fria konsten i Botkyrka. Den följde på en artikelserie i lokaltidningen Mitt i Botkyrka/Salem med start 1988. Genom text och bilder presenteras 41 konstverk som finns runt om i kommunen. Flera av dem står kvar än idag. Text: Leif Magnusson, bild: Carlos Montecinos.

Circles of Light och Den fria konsten i Botkyrka kan du bläddra i när du besöker Botkyrka konsthall i Fittja.