Färgsättarna - Barndomsminnen

Månadens konstverk är något som vi på Botkyrka konsthall är extra glada och stolta över. På Karsby idrottshall finns nu verket Barndomsminnen av de fyra unga konstnärerna Umaima Choudhary, Imaan Imaan, Aris Tsartsonis och Kimberly Cartes.

Genom verksamheten Färgsättarna arbetar Botkyrka konsthall mot den prioriterade målgruppen ungdomar och unga vuxna med målsättningen att stärka ungas kreativitet och att genom riktade insatser och mentorskap ge dem möjligheter att både utveckla det egna skapandet men i förlängningen även öppna dörrar mot konstnärliga utbildningar och yrken. Färgsättarna består av en grupp unga Botkyrkabor som genom olika projekt får chansen att ta sig an konstnärliga uppdrag.

I samband med renoveringen av idrottshallen fanns det en möjlighet att låta ett enprocentsuppdrag gå till en grupp unga oetablerade konstnärer. Det är första gången Botkyrka kommun arbetar på det här sättet så att vi nu kan inviga konstverket på Karsby idrottshall känns både spännande och roligt.

Efter en urvalsprocess bildades den grupp som nu har skapat en gestaltning i digitalprint och akryl på plywood. Om du som besökare blickar upp mot väggen ser du ett slags collage där motiven kommer från konstnärernas gemensamma reflektioner kring sin uppväxt i norra Botkyrka. Där ens identitet och sammanhang är sprunget ur lägenheten, gården och trappuppgången. Balkongen är fönstret mot världen utanför. Från denna balkong sprids drömmar och förhoppningar men även konkreta ting, som att hinna med bussen till skolan.

Två av konstnärerna har själva varit elever på Karsby International School och har egna relationer till skolan och gymnastikhallen.

Konstnärerna: Umaima Choudhary, Aris Tsartsonis, Kimberly Cartes och Imaan Imaan. Foto: Botkyrka konsthall.

 

Projektledare: Mikael Nyström

Handledare: Estella Burga och Shora Dehnavi.