PandeMIN

Färgstark målning

16-årige Ken Ha har tecknat och målat sedan han var liten. När han såg att Botkyrka kommun efterlyste bidrag som skildrade pandemin tvekade han inte. Han hade ju redan ett bidrag. Så klockrent att han fick tredjepris i tävlingen.

Hallå där, Ken Ha, 16 år. Du deltar med ett konstverk på utställningen PandeMIN. Berätta om ditt konstverk.

– Jag såg på sociala medier att Botkyrka kommun utlyste en tävling och att man skulle arrangera en utställning. Jag valde ett självporträtt som jag målat med oljepastell. Det var en utmaning, jag har aldrig målat med oljepastell tidigare, så det här var en helt ny teknik för mig. Jag har tecknat och målat sedan jag var barn och gör det fortfarande när jag har en stund över och vill slappna av.

Du valde att skildra ditt coronaår genom att måla ett självporträtt?

– Det stämmer. Jag mådde inte särskilt bra under den här perioden. Samtidigt som corona pågick i världen hade jag en del problem på det personliga planet. Jag ville skildra att problemet låg hos mig, inte hos omgivningen. Därför målade jag mig själv mörk och sorgsen och bakgrunden ljus och hoppfull.

– Under corona var det periodvis distansläge i skolan och även om jag inte hade personer i min närmaste omgivning som var i riskgrupp kunde vi till exempel inte träffa mina farföräldrar. Det var tungt.

Hur ser tillvaron ut för dig nu?

– Jag går första året på gymnasiet, Södra Latin. Även om det är stressigt känner jag mig gladare idag. Jag har fått nya vänner och ser på framtiden på att annat sätt.

Om du skulle måla ett självporträtt idag, hur skulle det se ut?

– Då skulle det bli annorlunda. Jag skulle fortfarande sträva efter att få in symbolik. Om jag skulle göra mitt bidrag i dag skulle jag försöka skildra gymnasiestressen och saknaden av mina gamla vänner från min förra skola. Men det skulle definitivt bli ett ljusare självporträtt.

Du går på Södra Latin nu, en gymnasieskola som är inriktad på estetiska ämnen, och är vinnarna i Botkyrka kommuns tävling. Vill du jobba inom något konstnärligt yrke som vuxen?

– Ja. Jag vill jobba med något kreativt, antingen som musiker eller som konstnär.