PandeMIN

Ensam, rädd och isolerad

Hejsan!

Mitt namn är Felicia Pedreira Alexandersson som bor i Tumba och jag är 10 år gammal. Via den här filmen zoomerang vill jag berätta till er hur mitt coronaår var.

För mig har det varit väldigt tufft för att min mamma är i riskgrupp ( transplanterade njuren och lever) och var tvungen att hålla mig hemma vissa dagar när Corona ökat och jag missade allt kul. Dessutom var jag ensam i skolan att bära på munskydd när ingen vågade använda det.

Vi har klarat oss hittills och min mamma och pappa har fått vaccin. Hurra!!!

Hälsningar

Felicia Pedreira Alexandersson, 10 år

Hallå där …

… Felicia Pedreira Alexandersson, tio år. Du har gjort en kort, men väldigt stark film om ditt coronaår som ställs ut på utställningen PandeMIN. Hur kom det sig att du valde att medverka på utställningen?

– Jag höll på att lära mig filma och redigera med min mobiltelefon när mamma berättade att hon sett att Botkyrka kommun arrangerade en tävling. Då tänkte jag direkt att jag ville göra den här filmen.

Din film är bara tio sekunder lång, men den går ändå rakt in i hjärtat. Kan du berätta om ditt coronaår, som du skildrar i filmen?

– Min mamma är i riskgrupp, hon har transplanterat både en njure och sin lever. Därför var jag väldigt rädd under pandemin och tyckte att det kändes jobbigt. Ibland fick vi i familjen stänga in oss och jag fick nästan panik.

Det kändes som om jag tappade kontakten med mina vänner, som fortsatte att leva nästan som vanligt, samtidigt som jag var tvungen att isolera mig. Jag visste ju att mamma kunde dö om hon blev sjuk.

När jag gick till skolan var jag den enda i hela lågstadiet som hade munskydd, och jag blev lite retad för det.

All den där ilskan och rädslan ville jag visa i filmen.

Hur ser tillvaron ut för dig nu?

– Nu är mamma och pappa vaccinerade, så nu känner jag ”Jippie!” Jag är fortfarande lite rädd, men inte lika rädd som då. Jag tycker att det är roligt med filmer och att redigera, och just nu längtar jag efter att jag ska bli tillräckligt gammal för att mina föräldrar ska tillåta mig att ha ett eget konto där jag kan lägga upp filmer själv.

Vad gör du när du inte filmar och redigerar filmer?

– Då dansar jag, spelar tennis eller leker med min kanin.