Sara Rad

Filmare och fotograf. Arbetat som fotograf, cinematograf och producent.
 
”Jag pluggar till visuell kommunikatör på Malmö Universitet. Min visuella karriär började ur en frustation att ord hade slutat att räcka till för att beskriva. Mitt konstnärskap har alltid handlat om att kapsylera minnen. Minnen av sinnesstämningar, av uttryck, av komponenter som binder ihop ett ’ögonblick’ Det har alltid varit utgångspunkten för mitt skapande oavsett uttrycksform. Med risk för att låta som en rejäl tönt så måste jag skriva att min främsta inspirationskälla är poesi. Poesi finns i mellanrummet av all möte. Dessa möten och människor som förstår dem är mina främsta inspirationer. 
 
Mitt verk ”Mamma är inget helgon” i utställningen MAMI:AMA:MÖDRAR är tre porträtt som handlar om migrationens omvälvande trauma. Varje porträtt illustrerar en aspekt ur denna mor och dotter relation. De berör färden jag har gått för att hitta tilllbaka till min mamma. Denna färd krävde att jag var tvungen att se min mamma utöver hennes roll som ’min mamma’ och kunna se henne som en kvinna. En kvinna med egna drömmar, ett livsöde bortom hennes visioner, och egna luster och begär. Att förstå mina föräldrars och mina förfäders trauman har varit vital för en läkningsprocess. Vi lär oss att se mammor som heliga varelser. Och även om de är av heligt stoff måste de få vara människorför när heliga varelser agerar efter mänskliga begär straffas de hårdast. 
 
Inspirationskällan för ”Mamma är inget helgon” är min mammas dans och religiösa ikonografier, därför är verket också en triptyk.”


 

Sara Rad är en fotograf och filmkonstnär, baserad i Stockholm och Malmö. För tillfället studerar hon visuell kommunikation på Malmö Universitet. Tidigare har hon arbetat som fotograf, cinematograf och producent.