EMMA DOMINGUEZ
Exil (2018)
Musik av Micael Henriquez
Video, 3:15 min.
Videoverket ”Exil” lyfter ett tillstånd av att behöva lämna den plats som format en. Den rör sig ömsint mellan höghusens fasader och mammans kropp som bär märken av ett liv. Hur bearbetar man närhet och längtan till en plats? Det sägs att trauma går i arv, fastän vi inte upplevt exilen själva.
Emma Dominguez är konstnär och aktivist, som i sin konst ofta tar avstamp i ett ifrågasättande av maktstrukturer och vilka som får synas, höras och ta plats i våra gemensamma rum. Återkommande teman är förorten som hon är uppvuxen i, och rätten att få berätta och nyansera narrativen om platsen inifrån.
Emma har precis tagit kandidatexamen i fri konst på Konstfack, där hon förvandlade sin ”soloutställning” till en kollektiv utställning ”Havet” tillsammans med 25 andra konstnärer som visades i Konstfacks Vita Hav.
www.emmadominguez.com
RUDY LOEWE
På den här platsen / In This Place (2019)
Akryl på plywood, väggmålning
I målningen ”På den här platsen” porträtteras platsen Fittja genom en väv av berättelser, möten och landskap. I processen har Rudy intervjuat människor från området och ställt frågor som rör våra gemensamma rum och de gemenskaper vi formar tillsammans.
Rudy Loewe är konstnär som arbetar med teckning, måleri och grafik. Historieberättandet är centralt i Rudys arbete. Genom att använda arkivmaterial och dokumentationer, vill hen lyfta de berättelser som sällan får den synlighet de förtjänar.
Rudy tog nyligen en masterexamen i visuell kommunikation från Konstfack. Hen har varit en del av kollektivet Collective Creativity, en grupp konstnärer med gemensamt mål att skapa dialog och plats för queera, rasifierade konstnärer och svart konsthistoria. I Stockholm har Rudy utgjort en del av Brown Island, ett separatistiskt konstkollektiv i och utanför Konstfack format av rasifierade konstnärer.
RICARD ESTAY
En gång i betongen (2019)
Fotografier och text
I det storskaliga fotobaserade projektet ”En gång i betongen” visas fotografier och text som både installation och i bokform. Verket tar avstamp i minnen och erfarenheter, och pendlar mellan det intima och personliga till urbana landskap och grannskap. Och lyfter en historia från en plats där den egna berättelsen inte är en självklarhet.
Ricard Estay är fotograf, konstnär och författare, uppvuxen i Fittja, Botkyrka. Genom visuellt berättande och knivskarp poesi skapar han komplexa porträtt av platsen där han växte upp. Han har tidigare gett ut böckerna ”Livet är en Fittja” 2011 och ”Boken” 2015 och rör sig mellan fiktion, minnen och samhällskritiska skildringar av en segregerad stad.
JUANMA GONZÁLEZ
Urban Fabric (2019)
Tusch på papper
Den storskaliga teckningen ”Urban Fabric” är en form av vandring som följer pennans och sinnets rörelse, en upprepning av linjer som bildar en väv. I projektet ”Wanderscapes: undersöka norra Botkyrka”, bjuder konstnären in allmänheten till olika tematiska vandringar runt om i norra Botkyrka. Nya och gamla vandringsleder stakas ut och kopplar samman historia, kultur och natur.
Juanma har tidigare genomfört pilgrimsvandringar på Gotland och St Olavsleden mellan Sverige och Norge, samt en rad vandringar i staden där det gemensamma utforskandet och upplevelsen mellan deltagarna formar en ny gemenskap.
Juanma González är konstnär från Madrid och bosatt i norra Botkyrka. I sitt konstnärskap ägnar han sig åt ’vandringar’ både som konstnärlig form och som utforskande av platsers sociala, politiska och historiska betydelser. Juanma tog examen från Kungl. Konsthögskolan år 2016.
THEY ARE HERE
Välkommen: Fittja (2019)
Installation med dörrmattor i varierande storlekar
Verket ”Välkommen” är inspirerat av en mening som Homer Simpson säger i säsong 10 (19:e episoden) av The Simpsons: ”Lisa, jag har det! Jag har en fantastisk idé för ett konstprojekt som kommer att få alla att älska mig igen! Steg ett: stjäla alla dörrmattor i stan.” Den här upplagan av verket bygger på dörrmattor som är lånade från olika hem i Fittja och runt om i Stockholm, i utbyte mot ett konstverk i begränsad upplaga.
They Are Here (grundades 2006) är ett samarbete mellan Helen Walker & Harun Morrison som har sin bas i London och vid floden Lea. Deras arbete kan läsas som en serie konceptuella spel som utgår från ett sammanhang, där en inbjudan och deltagandet kan vara lika betydelsefullt som spelets villkor och upplägg. Genom dessa spel försöker de skapa tillfälliga system och mikrosamhällen som kan möjliggöra för ett alternativt sätt att engagera sig i en situation, historia eller ideologi. Samtidigt arbetar de med projekt som kan sträcka sig över flera år och ta formen av föreställningar, publikationer, video, ljudverk, informella sammankomster, måltider och samtal.