Xetmuseet visar konstverk av Sven Xet Erixson och drivs av Botkyrka konsthall tillsammans med Xetsällskapet. Under 2018 renoverades museet och har nu en ny entré i Tumba bibliotek.

Vid starten 1986 efter utställningen ”Återkomsten” i Botkyrka konsthall påbörjades uppbyggnaden av en samling originalverk och grafik. Idag ingår även tidningsklipp, brev, fotografier och artefakter som har koppling till konstnären Xet.  Sven Xet Erixson föddes i Tumba och flera motiv i hans konstnärliga produktion är inspirerade av Tumba. Xet kom att bli en av 1900-talets centrala svenska konstnärer och i museet visas hans mångsidiga konstnärskap. Under 2018 renoverades museet och har nu en ny entré i Tumba bibliotek som ligger i Tumba centrum.

Samlingen har skapats genom donationer från familjen Erixson, Färg och Form, privatpersoner samt genom strategiska inköp gjorda av Botkyrka kommun och Xetsällskapet.

Nedan hittar du en intervju med Eva Jansson (tidigare direktör för kultur och fritidsförvaltningen i Botkyrka) och Leif Magnusson (ordförande i Xetsällskapet) om den kommunala konstsamlingens framväxt samt etablerandet av Xetmuseet och Botkyrka konsthall.

För visningar och vidare information kontakta Xet-sällskapet
Leif Magnusson, ordförande.
leif.magnusson@mkcentrum.se

Hemsida: https://www.xetmuseet.nu

Hitta till museet:

Entrén till Xet-museet är i Tumba bibliotek.

Adressen är Tumba torg 105.
Telefon till biblioteket är 08-530 629 31.

För öppettider hänvisas till bibliotekets hemsida.