Nytt offentligt konstverk av ung Botkyrkakonstnär

”Fria trappsteg är en teckning som fångar Botkyrkas kontraster, där stadsmiljö möter landsbygdens natur. Trappan symboliserar möjligheten att röra sig fritt mellan dessa världar.”

Så beskriver Medya Bulduk, en ung konstnär boende i Fittja, sitt verk som hänger i Botkyrka kommuns Teknik- och Fastighetsförvaltning lokaler. Förvaltningen avsatte en summa för ett konstprojekt enligt enprocentsregeln, när de skulle bygga om sina lokaler i Tumba.

I ett trapphus möts nu tjänstepersonerna av hennes drömska teckning som skildrar de olika sidorna av Botkyrka.

–Botkyrka konsthall har en tydlig vision om att tillgängliggöra och bredda konstfältet, och som ett led i det arbetet finns ett fokus på att stödja unga kreatörer i kommunen. Därför är vi är extra glada att en ung konstnär från Fittja fick möjligheten att göra sitt första offentliga konstverk till den här platsen, säger Sofia Lundin, intendent för offentlig konst, Botkyrka konsthall.

Även konstnären Medya Bulduk, som till vardags arbetar som lärare, är väldigt glad över möjligheten att göra detta konstuppdrag.

Det här är ditt första offentliga uppdrag, vad tyckte du om processen? Och hur känns det nu när verket är på plats?

– I mitt konstnärliga arbete fokuserar jag på att kommunicera starka budskap och känslor genom mina verk. Jag tror att konsten har en unik förmåga att tala till människor på en djup och personlig nivå, och därför strävar jag efter att skapa konst som bär på en djupare mening och uppmanar till reflektion och eftertanke.

–Det har varit en fantastisk upplevelse. Att få arbeta i en större skala och tänka på hur verket skulle interagera med sin omgivning var en ny och spännande utmaning. Jag ser fram emot att få arbeta med fler liknande projekt i framtiden.

Du beskriver själv verket som en skildring av Botkyrkas kontraster, vill du utveckla och berätta mer om dina tankar bakom verket?

–Jag beskriver verket så eftersom jag ville fånga och lyfta fram de mångfacetterade aspekterna av området. Botkyrka är en plats där olika kulturer, traditioner och livsstilar möts och samspelar. Stadsmiljö möter landsbygdens natur.