Konstsamlingen: El Pescador, Valeria Montti Colque

I helgen invigdes den 60e upplagan av konstbiennalen i Venedig och Botkyrka konsthall vill därför passa på att gratulera den svenskchilenska konstnären Valeria Montti Colque vars nyproducerade installation Cosmonación visas i den chilenska paviljongen.

Cosmonación för samman tematiska spår som återkommer i Valerias produktion; frågor som rör exil och migration, att tillhöra en diaspora, blandas med naturens urkrafter.

Det centrala verket är den monumentala skulpturen Mamita Montaña, ett berg skapat ur en kollektiv process där drömmar, kroppar och kunskaper sammanblandas till en hyllning till det mångfacetterade i människan och hennes värld.

Valeria Montti Colque är en konstnär som Botkyrka konsthall har samarbetat med vid ett par tillfällen. 2008 var hon en av konstnärerna i utställningen La Tierra Salvaje och 2010 invigdes enprocentsuppdraget Lördag hela veckan på Kvarnhagsskolan i Alby där Montti Colque tillsammans med Marcus Mårtenson samarbetade med barn på skolan i arbetet med att skapa den konstnärliga gestaltningen. 2015 var hon en av konstnärerna i grupputställningen Mörk materia.

2020 köpte vi in verket El Pescador till Botkyrka kommuns konstsamling. Det verket hänger på Tumba bibliotek, så om du vill uppleva Valerias fantastiska värld kan du göra det på hemmaplan.

Stort grattis Valeria önskar alla på Botkyrka konsthall!

Den chilenska paviljongen är samproduktion mellan det chilenska kulturdepartementet, utrikesdepartementet och Bonniers konsthall.