Den digitala utställningen PandeMIN är de ungas egna berättelser om sin tillvaro under coronapandemin – ett unikt porträtt av en tid då livet sattes på undantag, och då inget längre var som vanligt.PandeMIN en stark nutidsskildring över det vi aldrig trodde skulle hända. Framför allt är det ett demokratiskt projekt, där unga människor har fått en möjlighet att göra sin röst hörd och sätta sitt avtryck i den kollektiva corona-berättelse som vi alla skriver på just nu.
Med fantastisk kreativitet får vi genom PandeMIN ta del av unga människors liv i Botkyrka under det inledande coronaåret. Vissa ungdomar har valt att berätta med ord. Andra berättar om sin tillvaro med hjälp av illustrationer och målningar. En del har använt mobilkameran och har genom kortfilmer fångat livet i social distansering. Några har producerat musik för att skildra sitt coronaliv och ytterligare andra har fotat.
Utställningen har sin bakgrund i den kreativa tävling för Botkyrabor i åldrarna 10-25 år som Botkyrka kommun utlyste under förra året.
– Vardagen förändrades för alla i samband med pandemins utbrott. Vi ville hitta ett kreativt sätt för unga att reflektera över och uttrycka sina tankar, känslor och upplevelser av pandemin. Jag tror att det är otroligt viktigt att barn och ungas upplevelser färgar vår gemensamma berättelse av denna period i historien, berättar Viktoria Nguema, kultursamordnare på Botkyrka kommun.
Bland bidragen finns till exempel en text av Brayam Danho, 17 år, som med sina rim fångar livet under pandemin. Här finns 10-åriga Felicia Pedreira Alexanderssons film om kampen mot coronaviruset där hon berättar om skräcken för att hennes mamma i riskgrupp skulle insjukna.
I utställningen visas också 16-årige Ken Has självporträtt som illustrerar hans egna känslor under pandemin och Ilona Elyas målning om livet i distansundervisning och isoleringen framför datorn när hon kunde somna mitt i en lektion samtidigt som familjemedlemmar var sjuka i rummet bredvid.
– Det har funnits olika upplevelser som fått uppmärksamhet under Coronapandemin men jag tycker att studenternas situation inte varit så synlig. Det var det jag ville förmedla. Samtidigt är jag medveten om att jag haft boende, mat, studier, teknik medan andra förlorade sina jobb och blev sjuka och hamnade på intensiven. Borde man vara missnöjd då? Jag ville ändå synliggöra studenternas vardag då många har mått psykiskt dåligt och det har drabbat många hårt.
Juryns motivering: Med sin målning lyckas Ilona förmedla känslor som speglar mångas upplevelse under det gånga året. Ju längre man tittar på målningen, desto fler detaljer upptäcks och med det expanderar målningen i storlek och tolkning.
2:a pris – Jennifer Marasco och Naomi Hossain
Juryns motivering:
Jennifers film är stilistiskt smart, genomtänkt och kreativt utmanande. I Jennifer ser vi en framtida filmskapare som vi starkt vill uppmuntra till att fortsätta skapa.
Naomis röst bär på en skörhet som utmanar lyssnaren att våga vara personlig om vad pandemin inneburit för individer. Hyllningen till sin faster och i förlängningen sjukvården är ett budskap som är lätt att ta åt och till sig av.
3:a pris – Brayam Danho och Ken Ha
Juryns motivering:
Med sitt bidrag visar Brayam att han besitter en förmåga att föra fram sitt budskap på ett avskalat och rått sätt, utan att det för den delen skulle vara simpelt eller monotont.
Kens illustration slår betraktaren rakt i ansiktet och förmedlas utan något kringliggande brus. Den synliggör sårbarheten som pandemin har inneburit för många människor.