Tack för det här året!

Botkyrka konsthall har haft ett händelserikt 2023 och såhär vid årets slut vill vi summera, tacka och ladda om för kommande verksamhetsår!

Det gångna året har innehållit många växlingar och olika fokus. I början på året visade vi fortfarande utställningen När vi inte längre kan gråta som tog avstamp i sorgen efter de dödliga skjutningarna och där vi slog ett publikrekord. I vårutställningen Matters of the heart dök vi ner i Botkyrka kommuns konstsamling och lyfte ett 40 tal konstnärskap med fokus på nyinköp från konstnärer baserade i Botkyrka som svarat på ett open call. Därefter fick barns kreativitet ta plats i utställningen Aura – en utställning inspirerad av hur man som konstinstitution kan ta barn och ungas skapande på allvar och låta det breda ut sig i utställningsrummet, något som de unga konstnärerna i Junior Residence bidrog till.

Vi avslutar året och påbörjar det nya med grupputställningen Stå där det känns, en utställning där fyra konstnärer möts i ett poetiskt utforskande av relationen mellan plats och tillhörighet. Det konstpedagogiska arbetet i konsthallen och aktiviteterna inom Ateljé BK för unga vuxna har gått på högvarv. Gästande konstnärer i Residence Botkyrka har aktiverat platser med sina verk och konstnärliga processer. Under året har även flera efterlängtade offentliga konstverk kommit på plats i kommunen, i parker, på torg och på skolgårdar.

Därför vill jag passa på att rikta ett stort TACK till alla konstnärer, besökare, deltagare, följare och alla som vi samarbetat med under året.

2024 kommer att bli ett spännande år med Botkyrka konsthall. Först ut är en utställning med unga vuxna från Ateljé BK-gruppen som tar sig an Arkivet på övervåningen, där de visar sina egna verk. Vi inviger ett offentligt konstverk på Fittja torg med konstnären Nada Ali, vars konstnärskap även lyfts fram i konsthallen under sommaren. Vi kommer att bjuda in till möten genom konst och mat i Fittjaköket när Fittjakökets kokbok lanseras och till hösten dyker vi in ett filmprogram som öppnar upp ett universum av berättelser genom olika samarbeten. Under året lyfter vi också Labyrint – vår samling med artist´s books som presenterar konstverk i bokform och som vi hoppas ska inspirera fler att utforska de oändliga möjligheterna som konstformen innebär.

Varmt välkomna och med en önskan om ett kommande Gott Nytt År!
Miriam Andersson Blecher med Team Botkyrka konsthall

Utdrag från Nyhetsbrevet december 2023.